Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Ny Toppklasse i 2022 - Hva er beste vei?

Ny Toppklasse i 2022 - Hva er beste vei? 1 year 9 months ago #48786

Lånt denne herfra: www.emotorsport.se/nyheter.php?in=2&nyhets_id=18821

Nya möten, WRC eller vässad R5 motor i framtidens WRC bilar?

I veckan ska nästa möte mellan FIA och bilfabrikanterna äga rum i jakten på 2022 års nya WRC reglemente, FIAs tekniska delegation har fått fram en hybridlösning som ska presenteras, så väl batteri, styrning och motorer som ska implementeras i bilarna - samma för allt team.

Den stora frågan är nu huruvida man ska fortsätta med den så kallade GRE, Global Race Engine, dagens WRC motor eller ta ett steg tillbaka. Toyota vill fortsätta med dagens motor medans Hyundai och M-Sport/Ford ser en vidareutveckling av R5 motorn.

Med modifieringar skulle man nå liknande effekt som med dagen bilar från en R5 motor, teamen menar att även om det skulle gå åt fler motorer under en säsong skulle kostnaderna ändå sjunka markant.

En annan del i arbetet från FIA är en enhetlig konstruktion på skyddsburen. Man är uppe i arbetet att plocka fram en lösning, något som innebär att teamen slipper stå för utveckling och tester själva - istället för att varje tillverkares konstruktion ska testas räcker det med FIA´s lösning. Sedan är det upp till teamen att tillverka utefter FIAs ramar och alla sitter i samma bur.

Man tittar också på andra detaljer, specialanpassade bränsletankar i dagens WRC bilar, specialtillverkade för rätt viktfördelning. Även här skulle en standardlösning vara en tänkbar lösning. Stötdämpare är en tung kostnad, standardisera och kapa kostnader.

Både FIA och tillverkarna är för dagens aerodynamiska kit, men kostnaderna har skenat, ser man till de mest krävande rallyna byts många delar, framför allt "diffusern" vid varje service när de slagits sönder mot stenar, något som innebär stora kostnader. Här skulle begränsningar kunna kapa kostnader.

FIA´s rallygeneral Yves Matton menar i en intervju med David Evans på DirtFish att en bil till 2022 års reglemente med flera standardiseringar skulle kunna bli mellan 35-40% billigare än dagens bilar. Men då krävs att tillverkarna enas om mer standardkomponenter och mindre chans till egen utveckling.

I april/maj vill man få reglementet klart och godkänt av parterna så att teamen kan anmäla sitt deltagande, med klart deltagande kan också FIA World Motor Sport Council i juni klubba reglementet och tillverkarna starta utvecklingen av nästa generations bilar!

Hva mener du er veien og gå.
Last Edit: 1 year 9 months ago by V. Sulland.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.043 seconds
Powered by Kunena Forum
www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt