Ubuntu

Neste helg er det som kjent svenskerally, og i den anledning gir vi deg en oversatt offisiell reportasje.

Svenskerally
Type hendelse

Et vinterrally som holdes i sverige på grusveier i skogen som er dekket med is eller snø, men er allikevel paradoksalt nok det raskeste rally i serien. Første hendelse for å kvalifisere for new-style Teams cup.

Nytt for året

For å motvirke effekten av global oppvarming vil alle spesialstrekker bli holdt over en linje 75km nord for hovedkvarteret i Karlstad. Denne linjen er tilfeldigvis den samme som den 60 breddegrad.

FIA World rally championship nyheter

Seks av de syv registrerte lagene vil delta, kun Citroen mangler. Ikke bare har 12 nominerte lag blitt med, men offisielle lag har tatt med 4 andre også. Noen taktiske om førernominasjoner. Thomas Rådstrøm er invitert som gjstekjører for Mitsubishi, og Petter Solberg kjører denne gangen som andrefører bak Richard Burns isteden for Markko Martin for Subaru.


Nytt fra teamene

MARLBORO MITSUBISHI RALLIART (1. - 13poeng) Tommy Makinen (7) og Thomas Rådstrøm (19), tillegg Freddie Loix(8)
Dette er første gangen Ralliart offisielt kjører tre biler i et WRC løp, og også første gangen Rådstrøm kjører en Mitsubishi, selv om co-driver Tina Thørner har vært involvert med de i mange suksessfulle aktiviteter med bl.a. cross-country rally og gruppe N rally. Team manager George Donaldson sier "Bare seks ekstra teknikere i tillegg til de 18 vanlige vil kreves, plus utstyr. Så å ha en tredje bil gjør ikke vår operasjon spesielt større".


FORD MOTOR COMPANY (2. - 6 points) Carlos Saintz (3), Colin McRae (4). I tillegg Fracois Delacour (17)

14 dager før hendelsen hadde Ford en tre dagers øvelse for ralliene i Portugal og Argentina i Portugal, når Carlos Saintz tapte nesten to dagers arbeid grunnet dårlig vær. Colin McRae`s gasswire problem i Monte Carlo overrasket M-Sport ingeniørene. Det samme system blir konstant brukt i Indycar racing uten problem, Første hendelse for tidligere Ralliart manager Phil Short i på-hendelse arbeid med M-sport.

SKODA MOTORSPORT (3. 5 poeng) Armin Schwarz (11) og Bruno Thiry (12)

Fem dager ble brukt til testing i Portugal eller Monte-Carlo. To av forrige års biler blir brukt i Sverige. Pavel Janeba, lagets sportsdirektør sier [Det har vært en fantastisk ånd i laget siden Monte Carlo, når vi hadde ligget på 3. plass siste dagen.]

HYUNDAI CASTROL WORLD RALLY TEAM (4. 2 poeng) Kenneth Eriksson (9) og Alister McRae (10)

Sansynligvis den siste offisielle deltagelse av den første generasjons Accent WRC. 21 år etter at han første gang taklet Sverige, en hendelse han har vunnet 3 ganger, vil dette bli Kenneth Erikssons første rally for året. Teamet vil legge frem fremtidige planer på pressekonferansen i Karlstad på onsdag kveld.

TEAM PEUGEOT TOTAL (0 poeng) Marcus Grønholm (1) og Didier Auriol (2). I tillegg Harri Rovanpera (16)

Et-årsdagen for debutseieren til 206 WRC. Første løpet til Harri Rovanpera i Peugeot (Første test var i Sverige i midten av Januar). Monte Carlo oppfølgning - Vannpumpen som stoppet Marcus Grønholm har aldri feilet før etter mange år med supertourism racing eller 306 Maxi Kit Car rally.

SUBARU WORLD RALLY TEAM (0 poeng) Richard Burns (5) og Petter Solberg (6). I tillegg Markko Martin (18).

Feilen på bilene til Richard Burns og Markko Martin har blitt lagt til samme grunn - feil på coilen. Før rally har Markko og Petter gjor siste-minutts tester ved Syssleback, nære den lange strekke 4. Tidligere har Petter og Toshiro Arai gjort tester av støtdempere med rallyene i Kypros og Acropolis i tankene.

AUTOMOBILES CITROEN (0 poeng) Deltar ikke i Sverige

Citroen har brukt de siste dagene på testing i Kenya med Philippe Bugalski og Thomas Rådstrøm, før Rådstrøms dro tilbake til forberedelser for svenskerally med Mitsubishi.

FIA Teams Cup forklart

Dette året vil kun seks løp telle mot FIA Teams Cup, av disse er dette det første. I tidligere år har alle WRC løpene kvalifisert for denne serien, men førerne kunne bare være med i syv tellende løp som måtte være nominert på forhånd. Fabrikksteam har ikke lov til å delta, og deltagerne må være med på alle seks løpene, og deltagende førere blir automatisk gitt 2. prioritets seeding og har dermed foretrukkede startnummer. Originalt skulle det være 13 deltagere, men ett lag har trukket seg. De 12 lagene kommer fra Polen, Danmark, Sverige, to lag fra england, Hellas, Tsjekkia, Oman, Frankrike, Saudi Arabia, Tyrkia og Finland. To av disse med gruppe N biler, de andre 11 WRC biler inkludert fire Toyotaer og Subaruer, en Ford og en Peugeot.
Andre førere i Svenskerally

Top seedede førere (ikke fabrikksteam) er Henning Solberg , storebror av Petter i den første Toyota Corolla WRC av sju som forventes og starte, fire kjøres av Asterhag i Sverige, og to ifra Italia. Toni Gardermester kjører den samme HF Grifone Peugeot som han hadde i rally Monte Carlo. Svenskene vil se for første gang private Hyundai Accent WRC i et world rally. De kjøres av Kolberg (ikke solberg) brødrene fra Norge. Første av 5 world rallies planlagt dette år av 25 år gamle Toyota Corolla WRC sjåfør Janne Tuohino, som kort leder Network Q rally of Great Britain ifjor. Første gang i Toyota for Tapio Laukkanen, som har den eneste hele spesifikasjonen for Toyota WRC i denne hendelsen.Bare 18 av de 75 bilene har tohjulsdrift, den mest kjente er Jonas Kruse (Renault Maxi Megane)

I gruppe N er de top 3 seedede bilene svenske (Kenneth Backlund, Stig Olof Walfridsson, og for første gang i en gruppe N bil, Mats Jonsson). Alle forventes og bruke standard istedenfor nye gearbokser. Forrige års gruppe N vinner Jani Paasonen kommer i en Ford Focus WRC for første gang. En annen ny FIA regel gjør at de siste Mitsubishi kan bruke 16 tommers hjul, som gjør at de kan bruke den siste vinterteknologien ifra WRC design, som ikke var mulig ifjor.
Spesial facts

For tredve år siden, før WRC startet vant Stig Blomqvist svenskerally for første gang. Han vant syv ganger over årene på denne hendelsen som gjør han til den mest suksessfulle fører i en hvilken som helst hendelse i WRC serien. Dette vil bli det 32. svenskerally for Stig Blomqvist. Siden starten av hans karriere har han bare vært borte fra svenskerally 3 ganger (1965, 1998 og 2000).
Ikke bli forvirret. Selv for Bengt og Bertils store suksesser på 60 tallet, Celica sjåfør Lasse Soderstrom er ikke i familie. Lasse har vært med i de siste årene i europeisk rallycross.

Været

Det er meldt snø til helgen. Rett før sier Bertil Klarin [Vi håper dette vil gi våre besøkende den velkommen som vi gjerne vil gi dem].Dersom du ønsker å lese den originale versjonen finnes denne på www.FIA.com

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt