Ubuntu

Morten Østberg trengte noen poeng i helgens Numedalsrally og infridde med en andreplass kun sekunder bak vinneren. Her er Morten Østberg sine egne ord om helgens løp.

Først vil jeg gratulere Kristian Kolberg, med seieren og veldig fin kjøring.

Vi ble nummer 2, og fikk med oss verdifulle poeng i NM-sammenheng. I utgangspunktet er dette en plassering vi skal være fornøyd med, ut i fra at sesongen så langt har gått på tverke. Tommy og jeg har mistet mange løp, som konkurrentene våre har kjørt, og således har vi mistet verdifull konkurranse- og kjøretrening.

Som det vil framgå er jeg allikevel ikke helt fornøyd med meg selv, fordi jeg gjorde noen feilvurderinger på dekkvalg, som kanskje var forskjellen på første og andre plass. Og den forskjellen er som kjent stor i all konkurranseidrett. Men jeg vil sterkt understreke at rapporten under ikke på noe punkt er en unnskyldning og bortforklaring på at vi ikke vant. Å velge rett dekk i rally er like viktig som å ha gode ski i et langrenn, m.a.o. en vesentlig og viktig del av gamet. At Kristian vant fortjent skal jeg på ingen måte så tvil om. Han gjorde det riktige valget helt fra start. Det skal han ha kreditt for, og det fikk han betalt for. Men derimot vil jeg dele med leserne noen vurderinger på hva vi kunne ha gjort annerledes, og som muligens kunne ført oss helt til topps. Rapporten inneholder også en ganske dramatisk, og dessverre også tragisk, opplevelse som kunne gjort differansen enda mindre, men som også kunne ført til avkjøring og brutt i løpets desidert siste sving.

Arrangørene i Numedal gjør alltid en førsteklasses jobb med veiene (og resten av arrangementet). Dessverre ville værgudene gi oss en del snø på fredag, og det gjør det vanskelig med dekkvalg. På shake down fredag prøvde vi de isdekkene vi opprinnelig hadde plukket ut, mot snødekk. Snødekkene gikk fortest. Det fikk oss til å stille spørsmålstegn ved de valgene vi i utgangspunktet gjorde under gjennomkjøringen.


For å si noe kort og enkelt om de forskjellige dekkvalgene:

- Snødekk er gjennomgående myke i gummien, for å ”krafse” seg fast i snøen. De har et mønster med gode egenskaper til å ”drenere” snøen raskt ut av lamellene, og til å unngå at snøen pakker seg ved brems og sladd. Snødekker biter dårlig på is, fordi lamellene ikke er så stabile. De går fort varme på is, fordi gummien er myk.

- Isdekk er harde i gummien, og er laget slik at lamellene er stabile og ikke viker under hard belastning. Piggen går da mer rett ned i isen, og både p.g.a. stabilitet, dekkets kjerne og gummiblanding unngås varmgang. På snø blir de glatte, fordi de ikke ”krafser” så godt i løssnøen, og fordi snøen pakker seg både ved brems og sladd.

- Det finnes også kombinasjonsdekker som litt forenklet sagt har snødekkets lameller og isdekkets kjerne og gummiblanding.

Teamene har ikke anledning til å besiktige løypene utenom de fastsatte tider, og de var avsluttet fredag. Man kunne kanskje alliert seg med folk utenfor teamet, for å få førerapporter. Men man skal ha ganske god kompetanse for å gjøre denne type vurderinger, så for vår del var det ingen realistisk løsning. Så vi måtte nøye oss med egen ”best guess”, som vel også de fleste andre. Før start vurderte vi derfor fram og tilbake om is- eller snødekker på SS1, Promenaden 1, og SS2, Smådøla 1. Jeg endte opp med å velge snødekk, fordi jeg fryktet at brøytemannskapene ikke hadde fått vekk all snøen. Det hadde de, og det fikk vi svi for:


Les resten av rapporten ss for ss på Morten Østeberg sine egne sider, der man blant annet kan lese mer om historien med hunden som var i veien på siste etappe.

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt