Ubuntu

Rally Portugal begynner som kjent neste helg. Både Petter og Henning Solberg er med i dette rallyet som nok kommer til å bli preget av dårlige veier. Les mer om teamene, veiene og førerne i denne over

Type hendelse
Tredje runde av 14. i FIA World Rally Championship, andre runde av 6 i FIAteams' cup. Etter to høyt spesialiserte hendelser dette året er dette løpetsett på som det første representative løpet i verdensmesterskapet. Løpet blirholdt på grusveier i Portugal, helt ifra seksjoner i fjellet i sentrale Portugaltil sand-dekte veier lenger nord gir dette rallyet en tradisjonell utfordring i åkjøre fort på dårlige veier. En hard vinter har gjort at mange veier har blittødelagt, så det har vært lite brukbar før-rally testing i Portugal i år, nesten all denne testingen har foregått i Spania isteden.

Nytt av året
Det er et nytt hovedkvarter i Europarque, Santa Maria da Feira, i sør av Porto,men rally kjøres på nesten samme rute som tidligere år.

FIA World Rally Nyheter

Dette er det siste World Championship Rally før Citroen kommer. Alle de seks andreteamene vil være tilstede. Poengstillingen for konstruktør-vm finner du nedenfor.Tre førere (Tommy Makinen, Carlos Saintz og Harri Rovanpera) ligger isammen i toppenav fører VM, i Gruppe N er ikke lederene (Olivier Giller og Stig-Olov Walfridsson)meldt på. Den neste utfordreren her er Manfred Stohl. Under FIA regler må alle deltagerenei teams cup delta. Her vil de ble ledet av Henrik Lundgård (10 poeng) og veteranStig Blomquist (6 poeng).

Nyheter ifra konstruktørene
Marlboro Mitsubishi Rallyart (1ste - 23 poeng)

Tommi Makinen (bil 7) og Freddie Loix (bil 8)
Sjefsingeniør Bernard sier "Dette er vår første sjanse til å sikrere evaluere fremdriftenfor vår bil, spesielt etter å ha fått inn nye dempere bak. For dette rallyet har viutviklet dette videre med dempere med større slaglengde. Vi antar at spesialstrekkene 1og 3, hvor det ofte er dype dumper vil gi den vanlige utfordringen for hjulvandring ogkjørehøyde." Ny bil for Makinen.

Ford Motor Company Limited (2dre - 14 poeng)
Carlos Saintz (bil 3) og Colin McRae (bil 4), i tillegg Francois Delacour (bil 17)
Dette rally vil bli Ford første offisielle rally med Ford Focus WRC på grus med Pirelli dekk.Deres to dager med testing i Portugal, ifølge prosjektingeniør Gunther Steiner, "Ga lite,men vet vi nå ihvertfall at bilene er vanntette!". Nye biler for Saintz og McRae.McRae planlegger å bruke manuell, istedenfor elektrisk gear-system.

Skoda Motorsport (3dje - 6 poeng)
Armin Schwartz (bil 11), og Bruno Thiry (bil 12)
Skadene som har skjedd av den siste tidens dårlige vær kommer nok til å prege denne hendelsen.Schwarz har sagt "Tøffe veier kan være bra for Skoda! Jeg tror ikke jeg har sett veiene iPortugal i så dårlig forfatning i de siste 10 årene. Vi fokuserer på at testing av støtdemperenevil bli veldig viktig." Thiry er med for fjerde gang for Skoda med en rekord å vedlikeholde.Han har skoret poeng i hvert løp hittil.

Hyundai Castrol World Rally Team (4de - 5 poeng)
Kenneth Eriksson (bil 9), og Alister McRae (bil 10)
Velkommen til den andre generasjons Accent WRC. Alle detaljene vil bli annonsert ved enhendelse på tirsdag kveld før hendelsen i Porto. Alister McRae hadde en høy-hastighetsulykkeunder testing i Spania i forrige uke i en helt ny bil. Heldigvis ble hverken test-co-driverIan Grindrod eller han selv skadet, men bilen ble totalskadet. Det offisielle navnet forden nye bilen er uvanlig, den heter WRC2.

Subaru World Rally Team (5te - 4 poeng)
Richard Burns (bil 5), og Petter Solberg (bil 6), også påmeldt Markko Martin (bil 18) ogToshihiro Arai (bil 19)
Dette er første gang siden Sverige i 1996 at Subaru har meldt på 4 biler. Første gang den japanske føreren Arai kjører en fabrikksbil. Vil Arai med hans australske codriver GlennMacNeall være klar for dette rally? Nye biler for Burns og Solberg.

Peugeot Sport (0 poeng)
Marcus Grønholm (bil 1), og Didier Auriol (bil 2), også påmeldt Harri Rovanpera (bil 16)
Tre bils team. Tredjefører Rovanpera har blitt fortalt "Ingen teamordre men, vær så snill,kom i mål foran ikke-Peugeot førere." av team manager Jean-Pierre Nicolas. Hver fører harhatt to dagers testing. Totalt syv 206 WRC har blitt påmeldt, mer enn noengang tidligere.Alle fire privatbilene vill være med identisk spesifikasjon. "Dette vil gi en god sammenligningmellom førerene.. " legger Nicolas til. Den siste Peugeot-føreren som har meldt seg på ertidligere Boucles of Spa vinner Kris Princen. NB! Nicolas vant dette rallyet som Renault Alpinefører i 1971, 30 år siden.

Automobiles Citroen (0 poeng)
FIA's inspeksjon av Xsara T4 world rally car sin homologering var ferdig denne uken. Homologeringener klar til å bli sendt ut den 1ste Mars. Philippe Bugalski og Jesus Puras har vært opptattdenne uken med testing i Spania, klar for Puras' sin kjøring i Mediterraneo European Champion,et kun asfalt rally nær Alicante i Spania den 3. Mars. Dette vil være den første konkurransende deltar i med den siste versjonen av denne bilen. Bugalski og Puras skal deretter konkurrerei Portugal som en del av deres on-event erfaringsprogram med Saxo kit car.

Andre førere i Portugal
At FIA teams cup her kommer inn med den andre runden i sin serie garanterer en sterk internasjonalandre-nivå deltagelse av førere med WRC biler. På startlista finner vi ikke mindre enn 9Toyota Corolla WRC, som alle kjøres privat. Del-tids offisielle fører Gilles Panizzi kjørerdenne gang en Peugeot for HF Grifone. TTE testet denne uken ved Arganil, med en dag for hverav førerne. Lederen av Teams Cup Henrik Lundgård er på ny grunn. "Jeg har aldri kjørt rally iPortugal før, Halkidikis var mitt eneste tidligere bare-grus løp. Den dagen med testing varveldig viktig for meg." Allstar førerne Hamed Al Wahaibi og Frederic Dor harhver gjort to dager med testing nær Fafe. Grunnen til Al Wahaibi's tidlige forsvinningi Svenskerally var clutch-problemer som blokkerte gearboksen. Grunnen til hva som forårsaketdette er fortsatt ukjent.
Hovednyheter ifra Gruppe N: Codriver Daniel Stillo er helt frisk etter sykdommen som gjorde athan ble nødt til å trekke seg ifra Rally Monte-Carlo, vil gjøre dette til hans første løp somcodriver for Gabriel Pozzo. Den italienske føreren Gianluigi Galli vil ikke komme til start.Hans lisens er blitt suspendert av hans nasjonale føderasjon til den 26 mars etter ulovligheterutført i Sverige.

Andre fakta
Dette er Tommi Makinens 100'de start i et World Rally Championship. I denne perioden har hanvunnet ikke mindre enn 21 world championship rally og fått 4 verdensmesterskap. Hans første World Rally var i 1987, når hans utfordring for ledelsen i Gruppe N sluttet med en spektakulærutforkjøring. Han er for tiden den som har kjørt lengst for noe team, nå i det syvende året forMitsubishi.
Lørdagens hendelser ble nylig flyttet 30 minutter for at alle førerene skulle kunne kjøre den siste etappen i rimelig like forhold, før kveldingen med potensielt støvete luft.

Været
Forrige helg endret været seg til det bedre. Endelig ble solen sett i Nord Portugal igjen, men tidligere denne uken kom det mere regn. Ingen vet hvordan det vil være for rallyet. I de sisteukene har de lokale myndighetene reparert veiene. Alle veier har blitt klargjort i tide forgjennomgangen av prøvene, og arbeid blir nå gjort for å gjøre dem i så god stand som muligfør rallyet.

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt