Etter en utrolig thriller i NM-åpningen der det gikk på tideler løs er det klart for ny rally-runde førstkommende lørdag.


Det ble en spenningsthriller da Eyvind Brynildsen og Ole Christian Veiby skulle gjøre opp om seieren i NM-åpningen Sigdalsrally. Et halvt sekund skilte de to foran den TV-sendte avslutningsetappen. Der ble Brynildsens forsprang krympet til 0,3 sekund! En mer spennende NM-runde har publikum neppe opplevd.


På lørdag er det klart for fortsettelsen i Rally Hadeland med base på Lygna Skistadion. Totalt er det 94 deltagere til start i Rally Hadeland. Det skal kjøres seks fartsetapper, og avslutningen blir igjen en såkalt Power Stage, som ble en stor suksess i første NM-runde. Denne etappen blir sendt på NRK1 med litt tidsforsinkelse. Føreren som ligger på 10. plass etter nest siste etappe vil starte først på den 24,4 km lange siste-etappen, og lederen vil dermed komme som nummer ti. Der og da skal det hele avgjøres. De som skal formidle spenningen verbalt for TV-seerne er Molly Pettit Grøndal og Mads Østberg.


Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler.

 

Det var i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene den store spenningen utspant seg i NM-åpningen. Eyvind Brynildsen i Skoda. Ole Christian Veiby i VW Polo og Frank Tore Larsen i VW Polo fulgte hverandre tett som skygger fra start. Larsen måtte bryte halvveis i løpet, mens Brynildsen og Veiby kjempet til målstreken og ufattelige 0,2 sekunder skilte dem etter 85 km med fartsetapper. Eyvind Brynildsen var den som trakk det lengste strået.

 

 

Brynildsen fra KNA Varna og hans kartleser Roger Eilertsen er dermed de som leder NM foran lørdagens løp med sin Skoda Fabia R5. Brynildsen var norgesmester i 2015 og 2017, og kjører for ny NM-tittel i år.
Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger og kartleser Stig-Rune Skjærmoen er uten tvil revansjelystne. Veiby ga klar beskjed om dette allerede ved målpassering i Sigdalsrally. De to kjører en VW Polo R5. Veiby var norgesmester i 2019, mens han tok sølv i fjorårets mesterskap.


Marius Aasen fra Asker & Bærum Motorsport endte på tredjeplass i NM-åpningen sammen med kona og kartleser Marlene Engan Aasen. De kjører Skoda Fabia R5, og tok NM-bronse i fjor.

Regjerende norgesmester Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal, var lenge med på å prege teten i NM-åpningen, men en punktering og avkjøring gjorde at han måtte bryte løpet. På lørdag har han med seg Torstein Eriksen i kartleserstolen på sin VW Polo R5. Eriksen kommer rett fra seier i WRC2-klassen i Rally Monte Carlo sammen med Andreas Mikkelsen.


Trond Sveinsvoll fra KNA Stavanger i Citroën C3 R5 og Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport i Ford Fiesta R5 ligger på henholdsvis 4. og 5. plass i NM-sammendraget foran Rally Hadeland.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler var det også spenning fra start i Sigdalsrally. Ola Nore Jr. fra NMK Modum og Sigdal åpnet i et drepende tempo med sin Opel Adam R2. Men han fikk tekniske problemer og måtte bryte.
Dermed var det igjen Steve Røkland fra KNA Kongsvinger som tok seieren. Med sin Peugeot 208 er han regjerende mester, og nå leder han også årets mesterskap sammen med kartleser Raymond Braaten.

 

På en andreplass etter første NM-runde ligger Sindre Backe fra lørdagens arrangørklubb NMK Hadeland. På hjemmebane, i sin Ford Fiesta R2, vil han og kartleser Mads Johansen, helt klart vise at andreplassen i Sigdal ikke var noen tilfeldighet.
På en tredjeplass i denne klassen følger Tom Vidar Belgen fra NMK Trøgstad. Han kjører en Peugeot 208 R2 sammen med kartleser Martin Winberg.De tre i toppen vil nok i første rekke bli utfordret av Morten Storsveen fra KNA Varna med Renault Twingo R2. Storsveen har med seg kona Merete som kartleser, og de var uheldige med en avkjøring og stort tidstap allerede på første etappe i Sigdal. KNA Varna-duoen tok sølv i fjorårets mesterskap, og ønsker helt klart å bite godt fra seg på Hadeland.

 

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det Martin Nygård og kartleser Tina Jeanette Olsen fra KNA Kongsvinger som leder etter første runde med sin Subaru Impreza. Nærmest følger fjorårets bronsevinner, Morten Gravermoen og kartleser Ronald Haug, også dem i Subaru. På en tredjeplass ligger Tony Caspersen fra NMK Aurskog-Høland i Subaru.I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det fjorårets sølvvinner Mats Peder Hvambsahl og kartleser Lasse Berg fra KNA Kongsberg som leder NM foran Rally Hadeland. På en andreplass følger Ole Gunnar Skogli og Anders Nygård fra NMK Nore og Uvdal i Ford Sierra. På en tredjeplass følger Christian og Ole Martin Sagli fra KNA Kongsvinger i Volvo.

 

På grunn av Covid-19 har ikke arrangøren lagt opp til spesielle publikumsfasiliteter på Hadeland. Publikum oppfordres til å følge løpets utvikling på rallyradioen eller i sosiale medier. 

Rally Hadeland har sin base på Lygna Skisenter på Jaren, der det også er serviceplass. Rallyradio under hele løpet kan høres på www.rallynm.no


 

NM-stillingen etter første runde

4WD internasjonale klasser

1.Eyvind Brynildsen                  KNA Varna                   Skoda Fabia R5            32
2.Ole Christian Veiby                KNA Kongsvinger         VW Polo R5                  26
3.Marius Aasen                        Asker og Bærum Msp   Skoda Fabia R5             19
4.Trond Sveinsvoll                    KNA Stavanger             Citroën C3 R5               15
5.Anders Grøndal                     Asker og Bærum Msp   Ford Fiesta R5              12
6.Olav Fredriksen                     NMK Modum & Sigdal   Ford Fiesta R5              9


2WD Int klasser

1.Steve Røkland                       KNA Kongsvinger         Peugeot 208 R2             32
2.Sindre Backe                         NMK Hadeland             Ford Fiesta R2              23
3.Tom Vidar Belgen                  NMK Trøgstad              Peugeot 208 R2            19
4.Herman Lie-Nilsen                 NMK Modum & Sigdal   Peugeot 208                 15
5.Morten Storsveen                  KNA Varna                   Renault Twingo R2            13
6.Jørgen Gaarud                      Asker og Bærum Msp   Ford Fiesta                    11


4WD Nasjonale klasser

1.Martin Nygård                        KNA Kongsvinger         Subaru Impreza             33
2.Morten Gravermoen               NMK modum & Sigdal   Subaru Impreza             24
3.Tony Caspersen                    NMK Aurskog-Høland   Subaru Impreza             18
4.Even Moan                            Asker og Bærum Msp   Mitsubishi Lancer             17

5.Stein-Erik Brynildsen              NMK Gardermoen         Mitsubishi Lancer             12
6.Åge Hansen                          NMK Gardermoen         Mitsubishi Lancer           9

 
2WD Nasjonale klasser
1.Mats Peder Hvambsahl          KNA Kongsberg            Volvo                           30
2.Ole Gunnar Skogli                 NMK Nore & Uvdal        Ford                             26
3.Christian Sagli                       KNA Kongsvinger         Volvo                           20
4.Kristian Hvambsahl                NMK Kongsberg           Volvo                           15
5.Stian Håre                             NMK Modum & Sigdal   Volvo                           12

 


Komplett NM-stilling etter første runde finnes her:

https://bilsport.no/poengstilling-2022/Rally Hadelands lengde: 220 km hvorav 85,84 km er fordelt på 6 fartsetapper.Tidsplan, lørdag 29. januar 
  

09.00 START Lygna Skisenter, Jaren

09.43 SS 1 – Toppåsen 1, Lengde 11,23 km

10.04 SS 2 – Åstjern 1, Lengde 9,63 km

11.14 SS3 – Sagvollen 1,  Lengde 23,43 km


Service, Lygna Skisenter, 1. bil 11.42

13.15 SS 4 – Toppåsen 2, Lengde 11,23 km
13.36 SS 5 – Åstjern 2, Lengde 9,63 km

Regulering, Lygna Skisenter, 1. bil kl. 13.58

15.06 SS 6 – Sagvollen 2,  Lengde 23,43 km


15.49 Målgang Lygna Skisenter

 

Kilde: Pressemelding
 

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt