Norges Bilsportforbund har kåret Dennis Olsen (21) til «Årets Bilsportutøver» i Norge i 2017. Olsen endte på en andreplass i den verdensomspennende og prestisjefylte Porsche Supercup, samtidig som han vant den tyske Porsche Carrera Cup i årets sesong.

 

-En utrolig anerkjennelse å få en slik utmerkelse. Jeg er stolt og takknemlig. Takknemlig overfor alle som har støttet meg i karrieren. Først og fremst mine foreldre som har gjort det hele mulig. Alle sponsorer og ikke minst Bilsportforbundets støtteapparat, sier Dennis Olsen. 
Det er begivenhetsrike dager for 21-åringen. Sist lørdag offentliggjorde Porsche at han blir en av deres betalte fabrikksførere neste år, og denne helgen kjører han løp i Brasil. Han var med andre ord ikke selv til stede under Bilsportforbundets premieutdeling på fredag. I Brasil kjører han et såkalt langløp over 500 km i en Porsche GT3 i den brasilianske GT3-serien på formel 1-banen Interlagos i Sao Paulo. 

 

Dennis Olsen har hatt en fantastisk sesong i internasjonal racing. Porsche Supercup er en serie på meget høyt nivå som kjøres sammen med formel 1 verden rundt. Olsen har blant annet kjørt i de legendariske gatene i Monaco under Grand Prix-løpet der. Han vant løpet på Silverstone i England. Han kjørte på legendariske Monza i Italia og sesongavslutningen var i Mexico City.

Dennis Olsen vant tre av de 11 løpene i serien, blant annet begge løpene på Spa i Belgia. Han kjempet om sammenlagtseieren helt til de siste meterne i avslutningen i Mexico. Til slutt måtte han gi tapt med sju poengs margin til den langt mer rutinerte tyskeren Michael Ammermüller (31). Ned til Matt Campbell fra Australia på tredjeplass var det 35 poengs margin.

 

Dennis Olsen

 

I den tyske Porsche Carrera Cup tok Dennis Olsen en kraftig revansje på hjemmefavoritten Ammermüller. Der vant det norske stjerneskuddet overlegent, mens Ammermüller endte nede på 4. plass. 
Dennis vant seks av de 14 løpene i den tyske serien, og var hele 31 poeng foran briten Nick Yelloly sammenlagt. 

Dennis Olsen er født og oppvokst like i nærheten av den kjente gokart-banen Varna, i Våler i Østfold. Der kjørte han sine første runder allerede som seksåring og i miljøet i KNA Varna utviklet han seg raskt. Han hadde en strålende karriere i karting med flere NM-titler og etter hvert store triumfer også internasjonalt. 
Som 17-åring gjorde han sin debut i formelbil. Først i Toyota Racing Series i New Zealand, og deretter i Formel Renault der han var helt i Europa-toppen i to år. I 2015 kjørte han hele 28 løp i forskjellige formelbil-serier.

 

I fjor fikk han innpass hos Porsche, og endte da på en tredjeplass i den tyske Porsche Carrera Cup, samtidig som han hadde noen gjesteopptredener i Porsche Supercup. 

Allerede som 15 åring fikk Dennis Olsen Bilsportforbundets utmerkelse Gullrattet, og ble da den yngste gjennom tidene som har fått denne utmerkelsen. Han vant den prestisjefylte konkurransen Bilsporttalentet i 2012.

 

Norges Bilsportforbund innførte kåringen av «Årets Bilsportutøver» (bilsportens Kongepokal) i 1988, og følgende 30 kåringer er foretatt:

 

Bjørn Skogstad (1988)                                 

Harald Huysman (1989)                               

Liv Berstad (1990)                                        

Martin Schanche (1991 og 1995)                 

Roar Vannebo (1992)                                   

Ludvig Hunsbedt (1993 og 1997)                 

Tommy Rustad (1994 og 2000)                   

Eivind Opland (1996 og 1998)                     

Henning Solberg (1999)                                 Petter Solberg (1999, 2001, 2002, 2003 og 2014)

Harald Sachweh (2004) Anders Krohn (2005 og 2008) Frode Holte (2006) Mads Østberg (2007) Mats Lysen (2009) Sverre Isachsen (2010 og 2011) Andreas Bakkerud (2011) Lars Øivind Enerberg (2011) Andreas Mikkelsen og Ola Fløene (2012)                            Emil Antonsen (2013)  Fredric Aasbø (2015)  Andreas Mikkelsen og Anders Jæger (2016) Dennis Olsen (2017)

 

__ __ __ __

 

 

Theodor Olsen ble vinner  av ”Bilsporttalentet 2017”

 

 

Theordor Olsen (18) fra Moelv og NMK Solør stakk av med seieren i den prestisjefylte konkurransen «Bilsporttalentet 2017». Under Norges Bilsportforbunds premieutdeling fredag kveld kunne han motta den gjeve premien til en verdi av hele 300.000 kroner.

 

Bilsporttalentet er den mest omfattende og prestisjefylte talentkonkurransen i norsk motorsport. Blant alle bilsportsutøvere mellom 15 og 21 år blir fem finalister plukket ut. Finalistene ble testet over to dager på Vålerbanen i september.

 

Under konkurransen på Vålerbanen kjørte deltagerne både shortcar, speedcar, gokart og Toyota standardbil.  De konkurrerte i en tøff fysisk test der både løping og sykling i vanskelig terreng inngikk. De ble også vurdert for måten de presenterte seg selv på for juryen og hvordan de klarer seg i en situasjon med TV-intervju.  I tiden fra finalen og frem til i dag har de fem levd i stor spenning.

Juryen hadde en vanskelig oppgave, for det var uhyre jevnt og høyt nivå. Det ble en skikkelig vrien nøtt å komme frem til en vinner. Den juryen til slutt mente kom best ut av alle i de krevende testene, og viste størst fremgang under årets konkurranse var Theodor Olsen.

 

Theodor Olsen (18) er bosatt i Moelv og kjører for NMK Solør. Han startet sin motorsportskarriere med ATV-cross og karting, allerede som sjuåring. Etter hvert ble det kun karting der han oppnådde en rekke gode resultater helt til han gikk over til formelbil i 2013. Han ble Norgesmester i Formel Basic i 2014 og 2015, og tok sølv i 2013. I fjor kjørte han i klassen Radical og ble vinner av både Scandinavisk cup, og North Europe Cup. I år har han vunnet løp i Radical North American series og har flere andre pallplasser. Han har også deltatt i et Young Driver Program i USA.

 

Norges Bilsportforbund har flere samarbeidspartnere som støtter opp om konkurransen. Disse er Bladet BIL/bilnorge.no, Vålerbanen, motororganisasjonene KNA, NMK og Team Super Nasjonal, Ruterknekt AS, Proffklær og TV Media Produksjon AS.

 

Finaledeltagere 2017: Emil Heyerdahl                      15 år    NMK Trøgstad                       Racing

Guro Majormoen                   17 år    NMK Kongsberg                    Rallycross

Marcus Påverud                    17 år    Asker og Bærum Msp           Racing  Marius Bermingrud                18 år    KNA Eiker                              Rallycross Theodor Olsen                       18 år    NMK Solør                             Racing
Tidligere vinnere: 2007: Pål Varhaug, NAF Motorsport Gjesdal 2008: Thomas Eidjord, KNA Varna 2009: Marius Aasen, NAF Motorsport Asker & Bærum 2010: Andreas Bakkerud, NMK Bergen 2011: Øystein Helgheim, KNA Nordvest 2012: Dennis Olsen, KNA Varna 2013: Henrik Furuseth, NMK Gardermoen 2014: Thomas Bryntesson, NMK Trøgstad 2015: Henrik M. Krogstad, KNA Nordvest 2016: Mads Emil Siljehaug, KNA Lillehammer Msp

 

 

 

 

___ ___ ___ ___

 

 

Greta Molanders Fond til Håkon Sveen Frøslid  

 

 

Håkon Sveen Frøslid (19) fra Nordre Land og NMK Fluberg er tildelt Greta Molanders Fond. Fondet, som er på 50.000 kroner, tildeles hvert år en ung fremgangsrik rallyfører, og det er Norges Bilsportforbund som står for tildelingen.

 

Fondet har fått navn etter den fargerike personligheten og rallyføreren Greta Molander. Håkon Sveen Frøslid, som de to siste åren har tatt sølv i Norgesmesterskapet for tohjulsdrevne rallybiler, er den 32. rallyføreren i rekken som får midler fra fondet.

 

Håkon Sveen Frøslid startet sin rallykarriere som 16-åring i 2014. Han kjørte i ungdomsklassen i rally i to år med en Ford Fiesta ST.

 

Da han i januar i fjor fylte 18 år tok han steget opp i NM-klassen for tohjulsdrevne biler med den samme bilen. Sammen med kartleser Marius Fuglerud hadde han en god sesong, og endte opp med NM-sølv, bare slått av Steve Røkland. 
I årets sesong startet han igjen i sin Ford Fiesta ST med Marius Fuglerud i kartleserstolen. Midt i sesongen byttet de til en Peugeot 208 R2, vinnerbilen til Røkland fra 2016-sesongen. Det ble nok en god sesong for Frøslid, og nytt NM-sølv, denne gangen bak Morten Storsveen.

Håkon Sveen Frøslid har vist seg som en svært stabil og pålitelig rallyfører. I år fullførte han og tok NM-poeng i alle sju runder. I både 2014, 2015 og 2016 brøt han kun ett løp per sesong. 

Som nevnt er Håkon Sveen Frøslid den 32. rallyføreren som blir tildelt midler fra Greta Molanders Fond.

 

De øvrige er:

Ole V. Såtvedt                                                          

Torfinn Heller                                                           

Birger Gundersen                                         

Odd Liengen                                                 

Runar Pedersen                                                       

Trond Lyseng                                                             Tommy Jahnsrud                                                     

Geir Nymoen                                                           

 

 

Trond Sveinsvoll                                                        Knut Høistad                                                                                    

Henning Solberg

Petter Solberg

Bruno Arntsen

Rune André Dalsjø

Martin Stenshorne

Per Steinar Dybdal Tord Linnerud

Markus Foss
Thomas Schie             Christian August Selmer Sveinung Bieltvedt Eyvind Brynildsen Trond G. Svenkerud Andreas Mikkelsen Petter Kristiansen
Steve Røkland Frank Tore Larsen Anders Kjær Sindre Furuseth Ole Chr. Veiby Oscar Solberg

 

____  _____  _____

 

Per Tofteland er kåret til  ”Årets Drivaksel” i norsk bilsport

 

 

 

Per Tofteland fra Kristiansand Automobil Klubb er kåret til ”Årets Drivaksel” av Norges Bilsportforbund. Prisen fikk han under Bilsportforbundets premieutdeling på fredag.

 

 

Kåringen av ”Årets Drivaksel” symboliserer viktigheten av den frivillige drivkraften i bilsporten. Den deles hvert år ut til en eller flere personer som i kraft av frivillighet har gjort en ekstraordinær stor innsats for sporten. Bilsporten er helt avhengig av de mange tusen frivillige som stiller opp ved arrangement og drift av klubber. 
Tofteland fikk sin utmerkelse overrakt av rallyførere Henning Solberg og NBFs president Per Madsen.

Per Tofteland har siden 1975 vært en drivkraft i bilsporten på Sørlandet. Ikke bare i sin egen klubb KAK, men også i andre klubber i landsdelen. Han har også en aktiv karriere bak seg som kartleser i PO-løp. Han var sentral da KAK startet med bilcross på Ruglandsbanen i Birkeland tidlig på 80-tallet, og ikke minst har han vært den store drivkraften i det populære Rally Sørland i en årrekke. Løpet er fast NM-løp i mai hvert år.

 

I tillegg har Per Tofteland vært med på å dra i gang andre rallyløp som Rally Konsmo,  Vårsleppet, Mjåvannsprinten og Rally Treungen. I tillegg til dette er han ansvarlig for tidtaking i en rekke rally over hele landet.

 

 

”Årets Drivaksel” 2005-2016 2005: Grete og Bengt Ruud, NMK Gardermoen 2006: Trond Madsen, NMK Bergen

2007: Jorunn og Tore Ingebretsen, KNA Varna 2008: Dag Rune Halkjelsvik, NAF Motorsport Ålesund 2009: Mona og Stein Hellem, NDRG 2010: Oddvar Moland, KNA Drammen 2011: Inge Tangen, NMK Modum & Sigdal 2012: Unni og Kjell Olav Aamodt, KNA Rudskogen 2013: Nina Rian, NMK Ytre Namdal  2014: Evy Anita Hårtveit og Tom Kåre Flottorp, NMK Konsmo 2015: Kari og Ove Stuveseth, NMK Gardermoen 2016: Helene H. Rustberggaard, NMK Gol   2017: Per Tofteland, Kristiansand Automobil Klubb (KAK)             

 

Kilde: Pressemelding

www.norsk-rally.com / Preben Berg, Ragnar Engen, Per Broen og Tommy Holt